Publikációs pályázati felhívás

Az elmúlt másfél évtizedben gyökeresen átalakult a politikai kommunikáció világa.

A web2 megjelenése aláásta az újságírók és a politikai pártok mediáló szerepét és a figyelem előterébe tolta a politikai vezetőket. A társas média térhódítása a populizmus új hullámát indította el, és megváltoztatta az újságírók információgyűjtési szokásait. A korábban egységes nyilvános szféra fragmentálódása vélhetően szerepet játszott a világ számos országában tapasztalható ideológiai polarizálódásban. A párhuzamos valóságértelmezések megjelenése hozzájárulhatott ahhoz, hogy a konszenzus helyett mára a világ számos országában a konfrontáció vált a politikai szereplők domináns stratégiájává, s a közérdeket nemegyszer részérdekek írják felül. Azokban az országokban, amelyekben ideológiai hegemónia megteremtésén munkálkodó tekintélyelvű kormányok kerültek hatalomra, nemcsak a politikai, hanem a médiaszférában is egyenlőtlen játéktér alakult ki, amely megnehezíti, hogy a kritikai értelmiség és a politikai ellenzék üzenetei elérjék a választókat. E folyamatok együtt meggyöngíthetik a szabadelvű demokráciát.

Szerkesztőségünk e témakörben kétféle kéziratot vár. Egyrészt olyan elemzéseket, amelyek empirikus adatokra támaszkodva térképezik fel a politikai kommunikációban végbement változásokat. Másrészt olyan elméleti írásokat, amelyek arra a kérdésre keresnek választ, hogy e megváltozott feltételek között mit tehetnek az újságírók és érdekképviseleti szervezeteik, a kritikai értelmiségiek és a nemkormányzati szervezetek, a szakszervezetek és az egyházak képviselői, valamint a törvényhozók és a demokratikus ellenzéki pártok a szabad, konszenzusorientált nyilvánosság megteremtése és a populizmus leküzdése érdekében.

A beérkezett kéziratok közléséről két anonim bíráló ajánlása alapján döntünk.

A kéziratok benyújtásának határideje: 2019. augusztus 31-e.

A szerkesztőbizottság

Médiakutató podcast
Támogass adód 1%-ával

A Médiakutató Alapítvány fő tevékenységeként immár 24. éve adja ki a Médiakutató folyóiratot. A lap rendszeresen közöl szaktanulmányokat a médiajog, a médiapolitika, a médiaszociológia és a médiatörténet területéről, számos tanulmánya tananyaggá vált a felsőfokú kommunikáció- és médiaképzésben. Minden nyomtatásban megjelent tanulmány elérhető honlapunkon (www.mediakutato.hu) is. A szerkesztőség díjazás nélkül, társadalmi munkában dolgozik. Amennyiben fontosnak tartod a Médiakutató fennmaradását, kérjük, támogasd munkánkat! A szerkesztőség

Adószámunk: 18687941-2-43

Legolvasottabb
Támogass minket
A Médiakutatót önkéntes kutatók és szerkesztők készítik. Ha hasznosnak találod a működésünket, kérlek, támogasd a lap elkészítését!
Pódiumbeszélgetések

„Szomszédok közt” pódiumbeszélgetés

Kérdez: Bajomi-Lázár Péter Médiakutató
Válaszol: Kovács M. András és Lányi Balázs forgatókönyvíró

> korábbi pódiumbeszélgetések

Partnereink
Facebook