Médiakutató

Lábjegyzetek

Alina Mungiu-Pippidi: Államiból közszolgálatit

1 Elemzésem alapjául az új médiatörvények és azok az interjúk szolgálnak, amelyeket 1999 őszén készítettem a közszolgálati és magántelevíziók igazgatóival, politikusokkal és médiaelemzőkkel Lengyelországban, a Cseh Köztársaságban, Magyarországon és Romániában. Felhasználtam saját tapasztalataimat is, amelyeket a Román Televízió reformokkal megbízott igazgatójaként két éven át végzett munkám során szereztem, illetve a nyugati kollégáktól abban az időben kapott felbecsülhetetlen értékű tanácsokat is.
2 1997-ben a román parlament előtt kellett megvédenem azt a lépésemet, hogy a híradó megüresedett főszerkesztői posztjára olyasvalakit kerestem, aki valamelyik tekintélyes nemzetközi médiacég volt alkalmazottja vagy ilyen médiumnál tanulta a szakmát. Ezt a feltételt azért is meg kellett fogalmaznom, mert Romániában nem volt semmilyen televíziós újságíróképzés.
3 A fogalom, akárcsak a lotizzazione, olasz eredetű. Pasquarelli, a RAI főigazgatója jelentette ki eloször a nyilvánosság előtt, hogy a legfontosabb döntéseket nem a RAI vezetése hozza meg, mert lehetőségeiket drasztikusan korlátozzák a parlamenti bizottságok, a kormány és a szakszervezetek döntései, így nagyon szűk marad a mozgásterük.