Médiakutató

Lábjegyzetek

Kumin Ferenc: Az online Baja

1 Az interjúkat a következő személyekkel készítettem: (wagnerur@satimex.tvnet.hu), az Index moderátora; Eperjesi László (eperjesi@westel900.net), egy helyi számítógép-kereskedés vezetője; Gálai Antal (galai@linguasoft.hu), a helyi főiskola tanára, a baja.hu egyik adminisztrátora; Gyulavári József (ducses@freemail.hu), az önkormányzat sajtófelelőse; Hornyák Miklós (miklos.hornyak@nextra.hu), bajai antropológus egyetemi hallgató, a bajai internetes közélet kutatója; Kovács József (actual@emitel.hu), vaskúti nyugalmazott vámtiszt, polgármesterjelölt; Márfai Péter (marfai@marfai.hu), a helyi képviselőtestület tagja, a baja.hu egyik adminisztrátora; Marosi Zoltán (-mz-@index.hu), egy helyi nagyvállalat informatikusa, társalapítója a Bajai régió fórumnak; Matkovits Kornél (aevk@visio.c3.hu), a városi könyvtár igazgatója; Muity Mijo (mijo@emitel.hu), helyi vállalkozó, a „Bajai régió fórum” társalapítója; Nehéz-Posony Ferenc (pozsi@mail.index.hu), technikai szerkesztő, Index; Széll Péter (szell.peter@index.hu), Baja polgármestere; Szommer Károly, az önkormányzat vezető informatikusa; Tajcs László (tajcs@externet.hu), a képviselőtestület tagja; Thernesz Tibor (tiborne@externet.hu), helyi vállalkozó.
2 Ez a feltétel további definícióra szorul. Az egyszerűség kedvéért tekintsük jelen dolgozatban racionális vitának azt a párbeszédet, amelyben az egyes hozzászólások értékét kizárólag a benne foglalt és a téma szempontjából releváns értelmi tartalom határozza meg, és független a hozzászóló személytől, illetve annak esetleges megítélésétől. Baja esetében ez a feltétel azért valósul csak részben meg, mert a hozzászólások között gyakran felbukkannak olyan tartalmúak, amelyek nem a vitázó partner hozzászólását, tetteit, hanem magát a személyt minősítik.
3 Az Internet-szolgáltatást kínáló SugoNet Kft. képviselője utólag elmondta, hogy a kábeltévés szolgáltatás indulásához szükséges beruházás 1999 decemberében megtörtént, a szolgáltatás tesztüzeme elindult és működött is. A cég tíz évre szóló (2010-ig érvényes) együttműködési szerződést kötött a bajai kábeltévé-hálózat használatáról. A város (jelenleg szerződésszegéssel okozott kár miatt perelt) önkormányzata azonban 2000 júniusában eladta a kábeltévé hálózatát egy magáncégnek, amely a továbbiakban nem tette lehetővé a már beindított internet-szolgáltatás folytatását. Ez az oka annak, hogy Baján azóta sem működik a kábelen keresztüli internet-szolgáltatás.
4 A közösségi élet egyik fontos csomópontja Baján a halászlé. A férfiak gyakran gyűlnek össze, hogy már-már rituális szertartással elkészítsék a város messze földön híres étkét, majd a sűrűn fogyó pálinkától oldottá vált hangulatban, heves szócsaták közepette elfogyasszák kedvencüket.