Médiakutató

Lábjegyzetek

Herendy Csilla: Website usability a közigazgatásban

1 2011 novemberében és decemberében végzett kutatásomat a Corvinus Egyetem, Corvinus Visiting Scholar programja, valamint az E-Government Alapítvány támogatta. A Budapesti Corvinus Egyetem TAMOP Project 4.2.1/B-09/1/KMR-2010-0005 V. alprojektben, Ilonszki Gabriella műhelyében vettem részt az „Önkormányzati kommunikáció” nemzetközi kutatásban (kutatásvezető: Jenei Ágnes). Az elvégzett kutatás szervesen illeszkedik a projekt munkájához.
2 2002 óta tanítok a korábbi Államigazgatási Főiskola, illetve a Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Karán, így érdeklődésem fókuszában a közigazgatási portálok használhatósága (is) áll. Meggyőződésem, hogy csak akkor várható az elektronikus közigazgatás minél nagyobb körben történő elterjedése, ha a közigazgatási portálok használhatósága – usability-szempontból – növekszik, és jobban figyelembe veszi a felhasználói igényeket, elvárásokat, gondolkodásmódot.
3 Az ergonómia ismertetésekor nagymértékben támaszkodom Hercegfi Károly és Izsó Lajos témában írt könyvére (Hercegfi & Izsó, 2010).
4 A Nemzetközi Ergonómiai Szövetség (IEA) által 2000-ben elfogadott definíciója szerint: Ergonómia, „Human Factors” egyrészt tudományág, amely az adott rendszer emberi eleme és a többi rendszerelem közötti interakciók vizsgálatával foglalkozik, másrészt szakma, amely elméleteket, elveket, adatokat és módszereket alkalmaz a tervezés folyamán abból a célból, hogy optimalizálja az emberi jó közérzetet és a rendszer teljesítőképességét. Forrás: Bevezetés az ergonómiába, jegyzet, http://www.erg.bme.hu/oktatas/tleir/GT521801/BEVEZ4.pdf.
5 LINEE GUIDA PER I SITI WEB DELLE PA, art. 4 della Direttiva n. 8/2009 del Ministro per la pubblica amministrazione e l'innovazione.
6 A korábbi honlapok képei a következő linken érhetők el: http://www.comune.bologna.it/retecivica/galleria_immagini/106:5501 (utolsó letöltés: 2012. február 26.).
7 Lásd http://sol.comune.forli.fc.it/ULISS-e/home.aspx?CID=COFO (utolsó letöltés: 2011. november 23.).
8 A website forgalmát egy, a Google Analytics-hez hasonló program segítségével figyelik, értékelik.
9 Skin: egy adott weboldal több séma közül választható vizuális megjelenése. A skin váltásakor rendszerint nem változik az oldal alapvető felépítése, hanem jellemzően inkább a színvilága, háttérszíne vagy a megjelenő képek (lásd http://www.internetwebterms.org/Re_skin.html (utolsó letöltés: 2012. február 26.).
10 Hasonló, egységes rendszer a kormany.hu domain alatt már működik.
11 Ehhez persze elkerülhetetlen a folyamat megfelelő időben és megfelelő módon történő tesztelése, a későbbi felhasználóknak a fejlesztési szakaszba való szakszerű bevonása, a fejlesztés folyamán megbízható és megfelelő referenciákkal rendelkező szakemberek alkalmazása, valamint a usability és a website-ergonómia szempontjából fontos tényezők figyelembevétele.