Médiakutató

Lábjegyzetek

Merkovity Norbert – Major Stella – Harkai Ágnes: A magyar országgyűlési képviselők interaktivitás-kutatása

1 A felmérést az SZTE ÁJTK Nemzetközi tanulmányok MA és Politikatudományok MA Információs hálózatok szerepe a politikai kommunikációban című kurzus keretében végeztük el.
2 A kormánypártok és az ellenzéki pártok eltérő nagyságú frakciói befolyásolják az eredményt. Erre a későbbiekben még hosszabban kitérünk.
3 A kutatás kezdetekor Arnóth Sándor és Balsai István helyére még nem választottak új képviselőt.
4 Ez a számítási módszer hasonlatos ahhoz, amikor például a választási eredményeket az ország fővárosa nélkül számolják ki a politológusok, hogy megkapják a „vidék” politikai preferenciáit.
5 A következő módon vezettük fel a kérdést: „A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Nemzetközi Tanulmányok MA és Politikatudomány MA szakos hallgatói vagyunk. Egyik tanóránk keretén belül (Információs hálózatok szerepe a politikai kommunikációban) felmérést készítünk. Ennek kapcsán szeretnénk megkérdezni Önt, hogy mi a kedvenc tévéműsora?”
6 Minden képviselőnek küldtünk levelet. A képviselők és a kiküldött levelek száma megegyezik.
7 A felmérés idején, mint ahogy azt korábban is jeleztük, egy EVK-mandátum és egy listás mandátum betöltetlen volt.
8 A Fidesz-frakció képviselőinek például a fidesz.hu nyújtja a technikai hátteret, és így a saját honlap alatt sok esetben a következő formulát kell érteni, képviselőneve.fidesz.hu.