Média válság idején, konferencia visszanézés

Médiakutató 2012 tél

Médiapolitika

Móricz Ilona:

A digitális média feltérképezése: Magyarország II.

A Médiakutató ezúttal három elemzést és egy interjút közöl Tóth Borbála A digitális média feltérképezése: Magyarország című tanulmánya kapcsán, amely magyarul a lap előző számában jelent meg. Mint akkor megírtuk, a tanulmány a 60 országot felölelő A digitális média feltérképezése elnevezésű nemzetközi projekt része, amelyet a Nyílt Társadalom Alapítvány Média és Információs Programja kezdeményezett. E kutatás azokat a lehetőségeket és kockázatokat elemzi, amelyek a digitális média térhódítását jellemzik világszerte. Elsősorban arra keresi a választ, miként hat a hagyományos média átalakulása a politikai, gazdasági és társadalmi eseményekről beszámoló hírmédiára, amely alapvető fontossággal bír a demokratikus társadalmakban.

Mivel a magyarországi tanulmány lezárása (2012 januárja) óta lényeges változások történtek, időszerűvé vált ezek összegzése és részletesebb elemzése. A most megjelenő írások a kutatási témák közül a digitális átállás folyamatával és a médiaszabályozás fejleményeivel foglalkoznak.

A nemzetközi kutatási projekt kelet-közép-európai tapasztalatairól Marius Dragomirt Bajomi-Lázár Péter kérdezte. Az interjúban a projekt egyik vezető szerkesztője kitér arra, milyen hatással volt térségünkben a digitizáció a hírgyártásra és a hírfogyasztásra, és miként változott a szabályozás; az utóbbi kapcsán megjegyzi, hogy „a magyarországi szabályozáshoz hasonló máshol nem született a régióban”.

Both Vilmos és Ludányi Arnold cikke gyorsértékelést ad a 2014 végére halasztott magyarországi digitális átállás eddigi legfontosabb történéseiről, és azt vizsgálja, mi valósult meg a digitális átállás célkitűzéseiből, mit kellett volna másként csinálni, és mik a hátra lévő feladatok.

Rozgonyi Krisztina írása szintén a magyarországi átállási folyamatot vizsgálja – a jogalkotás, a szabályozás és a gyakorlati megvalósítás – szempontjából, egyúttal a dél- és kelet-közép-európai országok kontextusába helyezi a kérdést.

Vincze Ildikó az új médiatörvények eddigi lényegi módosításait foglalja össze, arra a kérdésre is választ keresve, vajon e változások mennyiben tükrözik a törvényeket érő hazai és külső bírálatok hatását.

Az elmúlt két hónapban további tanulmányok jelentek meg a digitális médiát világszerte feltérképező sorozatból, 2012. november közepéig 33 országjelentés készült el: Románia, Thaiföld, Mexikó, Marokkó, Nagy-Britannia, Svédország, Oroszország, Litvánia, Olaszország, Németország, Egyesült Államok, Lettország, Szerbia, Hollandia, Magyarország, Albánia, Moldova, Japán, Argentína, Dél-afrikai Köztársaság, Törökország, Libanon, Macedónia, Bosznia-Hercegovina, Lengyelország, Montenegró, Grúzia, Nigéria, Kolumbia, Horvátország, Szlovénia, Kína és Peru. Ezek a tanulmányok teljes terjedelemben előrhetőek angolul – és gyakran a helyi nyelven is – a www.mappingdigitalmedia.org és a www.mediapolicy.org honlapokon, valamint a projekt facebook.com/mediapolicy oldalán.

Mivel a kutatók minden országban azonos módszertan alapján dolgoznak, és az adatok így összevethetőek, célszerű volt az óriási mennyiségű anyag vizuális megjelenítése. A Nyílt Társadalom Alapítvány és a washingoni Nemzetközi Médiatámogató Központ (Center for International Media Assistance, http://cima.ned.org/) a napokban adta hírül, hogy a kutatás fő mutatói immár interaktív térképen is láthatóak. Ez a digitális eszköz egyaránt használható számítógépen és tableteken, és gyors összehasonlításokra ad módot egyes országok és régiók adatai között. A digitális média feltérképezése projekt ezáltal is igyekszik nemzetközi szinten összekötni a kutatókat, a döntéshozókat, a tudósokat, a szabályalkotókat és a civileket.

Fontosnak tartjuk, hogy Magyarországon a Médiakutató kiemelten foglalkozik e projekt hazai és régiós vonatkozásaival. A tanulmányról több szakmai rendezvényen is szó volt az elmúlt hetekben. Egyebek között az Internet Hungary 2012. évi konferenciáján Magda Walter, a projekt vezető szerkesztője ismertette a főbb következtetéseket a közép-európai régióra vonatkozóan. A Független Médiaközpont a Mérték Médiaelemző Műhellyel és a Főszerkesztők Fórumával közösen tartott őszi kerekasztal-beszélgetései szintén áttekintést adtak a kutatás több témájáról.

A magyar nyelvű anyagok és linkek a Független Médiaközpont honlapján
(http://www.cij.hu/hu/info/programok/digitalis-media) jelennek meg.

Budapest, 2012. november 13.

Móricz Ilona
igazgató
Független Médiaközpont

Támogass adód 1%-ával

Lapunk, a Médiakutató nem kér és nem kap állami támogatást. Olvasóink adományaiból, egy magáncég támogatásából, az eladott példányok árából tartja fenn magát. Cserébe évente négy lapszámmal jelentkezünk nyomtatásban és online. Online formában lapunk ingyen, regisztráció nélkül olvasható. Szerkesztőink és bírálóink társadalmi munkában dolgoznak.
A Médiakutató immár 22 éve első közlésben jelenteti meg fiatal és szenior magyar és külföldi kutatók munkáit a médiajog, a médiapolitika, a médiaszociológia és a médiatörténet területéről. Számos tanulmánya tananyaggá vált a felsőfokú kommunikáció- és médiaképzésben.

Kérjük, hogy személyi jövedelemadód 1 %-ával támogasd a Médiakutató Alapítványt! Adószámunk: 18687941-2-42

Médiakutató YouTube csatornája

Legolvasottabb
Támogass minket
A Médiakutatót önkéntes kutatók és szerkesztők készítik. Ha hasznosnak találod a működésünket, kérlek, támogasd a lap elkészítését!
Könyvajánló
<>
Szomszédok közt
> könyv rendelés
Pódiumbeszélgetések

„Szomszédok közt” pódiumbeszélgetés

Kérdez: Bajomi-Lázár Péter Médiakutató
Válaszol: Kovács M. András és Lányi Balázs forgatókönyvíró

> korábbi pódiumbeszélgetések

Partnereink